Експерти про візит Джозефа Байдена в Україну

Символічність історичної промови віце-президента США Джозефа Байдена у Верховній Раді та зустрічей з першими особами країни безумовні. Втім, цього разу Байден прибув в Україну, щоб особисто переконатися, чи український уряд виконує обіцянки та реформує країну. Багато експертів з перехідних демократій вказують, наскільки важливо мати професійну, а не політично заангажовану Генеральну прокуратуру. Професійну, а не політизовану та корумповану систему судів. Джон Гербст, експерт Атлантичної Ради. Пан Байден у Верховній Раді заявив: «США ніколи не визнають спроб Росії анексувати Крим».

Говорить економіст аналітичного центру Атлантична рада Андерс Аслунд: «Віце-президент Байден особисто надзвичайно добре ознайомлений з ситуацією в Україні і персонально слідкує за розвитком подій. В його візиту два головні пункти. Перше – це обговорити податкову політику та бюджет на наступний рік, переконати президента Порошенка та його блок у парламенті, що це необхідний крок для того, щоб отримати угоду з МВФ. І друге питання – це інтенсифікувати антикорупційну роботу в Україні. І, звичайно ж, вкотре Байден хотів запевнити, що США підтримують суверенне право України на Крим та Донбас».

Рухатись далі без оновленої судової системи та Генеральної прокуратури Україна не може, каже колишній посол в Україні Джон Гербст: «Багато експертів з перехідних демократій вказують, наскільки важливо мати професійну, а не політично заангажовану Генеральну прокуратуру. Професійну, а не політизовану та корумповану систему судів. Україна не має ні того, ні іншого. І в силах президента України Порошенка почати процес змін».

Далеко не випадковим вважає Аслунд той факт, що губернатор Одеси Міхеіл Саакашвілі назвав імена тих, хто, на його думку, наносить найбільшу шкоду українському бюджету, – Ахметова, Коломойського, Мартиненка, Іванчука та Фірташа – саме напередодні візиту Байдена: «Я думаю, що пан Саакашвілі зробив усе, щоб ці заяви прозвучали якраз напередодні візиту віце-президента Байдена, щоб це питання стало одним з ключових під час обговорень. Звичайно, всі ці звинувачення ще потрібно довести, тому що це дуже серйозні звинувачення». Вже незабаром, на думку Аслунда, в українському уряді відбудуться суттєві зміни. «Ми насправді сподіваємось, що десь 12 грудня в уряді будуть відбуватися зміни. І це, звичайно, повинно відбутись. Я вважаю, що США першим чином зацікавлені у захисті хороших міністрів, і не будуть говорити, кого треба призначати», – сказав пан Аслунд.

Українсько-американські відносини за останні два роки досягли небувалого раніше рівня інтеграції. Втім, кажуть колеги з Атлантичної ради, ця робота може бути ще ефективнішою. І запропонували створити міжурядову комісію у форматі колишньої комісії Кучма – Ґор. Про таку комісію говорить колишній посол Джон Гербст: «Коли вона буде створена, ця комісія буде проводити нагляд над всім спектром американо-українських відносин. Там буде компонент з безпеки, економіки, урядування. Ми вже зараз знаходимось на високому рівні співпраці. Втім, беручи до уваги той факт, що Україна опинилась у кризі, передусім через агресію Росії, а також через економічні втрати через війну та 25 років корупції, Сполучені Штати повинні приділяти Україні ще більше уваги. І створення такої комісії це гарантує». Посадовці, які можуть увійти до складу комісії з американської сторони, мають досвід роботи з Україною та особисту зацікавленість в її успіху, каже Аслунд: «Туди увійде фінансова робоча група, яку очолить міністр фінансів Джек Лью, який щойно був в Україні, друга група з питань інвестицій, яку очолить міністр торгівлі Пенні Пріцкер, яка відвідала Україну двічі, і, звичайно, присутності США не вистачає у Мінському процесі, тому ми можемо компенсувати це створенням групи по безпеці, яку очолить керівник Пентагону Ештон Картер, який дуже переймається тим, що відбувається в Україні». Для створення такої комісії не потрібне додаткове законодавство, а лише згода обох сторін. А отже почати працювати вона зможе невдовзі після того, як буде прийняте рішення, говорять експерти.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.