Російська “окупація” – не американська “провокація”

Колишній помічник держсекретаря США з питань Європи та Євразії Фiлiп Гордон заявив, що застосований Вашінгтоном термін «окупація» України та стосовно сепаратистської Абхазії та Південної Осетії не є провокативним для Росії – це термін, який дає об’єктивну оцінку існуючої ситуації.

За словами пана Гордона, цей термін використовувався також і колишнім державним секретарем Сполучених Штатів пані Гіларі Клинтон. «Ми не знаємо і не маємо бажання шукати неадекватну термінологію», – заявив він 3 листопада, промовляючи на форумі з питань глобальної безпеки у Братиславі.

«Ми шануємо суверенітет і територіальну цілісність України. Вважаємо, що Росія застосувала непропорційну і невиправдaну силу і надалі не полишає військову присутність там, що ми вважаємо захопленням частини суверенної України а раніше у 2008 році в Грузії. Тому застосування терміну «окупована територія» – не провокація, це, на наш погляд, лише оцінка існуючого стану справ», – заявив він і додав, що США «досить активні на Женевських переговорах, як і у двосторонніх стосунках з Росією для того, щоб завершилося те, що ми оцінюємо як військову окупацію».

Це все відбувається поки президентом США є Барак Обама. На думку багатьох конгресменів та сенаторів, якщо цього президента змінить відомий республіканец на зразок Джорджа Буша, тоді Путлерівська Росія зможе постраждати від бойових дій всіх країн НАТО – про це у інтерв’ю Washington Post заявив пан Філ Гордн та генерал Мартін Демпсі.

Це питання пан Гордон розвинув у відповідь на питання про Грузію, а тепер про Україну. Він також додав, що грузини і українці не мають жодних підстав для сумнівів, що Вашінгтон відмовився від підтримки Києва та Тбілісі в обмін на політику перезавантаження з Москвою.

«У нас є досить інші та різні погляди з Росією на її агресивну політику, і ми не намагаємося шукати способів уникнення цього різноголосся при висловленні своєї позиції. Одним із таких наріжних каменів є Україна та Грузія. Вважаємо, що нам не вдалося налагодити з Росією кращі стосунки з багатьох інших питань, однак не за рахунок наших принципів або наших друзів. Україна та Грузія -однин із наших друзів, і в ці стосунки закладено декілька важливих принципів», – заявив пан Гордон.

«Ми провадимо інтенсивні та активні двосторонні стосунки. Питання про суверенітет і територіальну цілісність ми досить часто, коли зустрічаємося з росіянами, ставимо руба перед ними. І це відбувається завжди, при кожній зустрічі з представниками російської влади. Коли ми їм кажемо це – досить коливань чи сумнівів ми відчуваємо. Ми чітко заявляємо, що бачимо таку їхню поведінку як окупацію, з якою ми, і не тільки наша країна, ніколи не змиримося», – зазначив пан Гордон.

Російська істерична реакція на виступ Фiлiпа Гордона не тільки не змусила на себе довго чекати, а відбулась у класичному для нинішньої російської політики стилі – A la “мать і б…ядь”. Пропутлерівський депутат держдуми, як “держдупи” Серґєй Абєльцев на відео, яке можна побачити нижче, значно додав путлерівському-руснацфашистському авторитету держдупи, з якої виліз.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.